Go hard or go home

Koliko ste do sada puta čuli ovaj izraz? Pročitali ga na zidu gyma u kojem vježbate. Pili iz shakera na kojem je isti taj natpis, gledali motivacijski video kroz koji se cijelo vrijeme provlačio ovaj slogan.

I sam sam često susretao isti. Čak sam ga nekoliko puta i koristio kako bi motivorao pojedinca ili grupu koju sam vodio.

Go hard or go home

Svi znamo prevesti i shvatiti značenje ovih riječi. No svatko ih doživljava i tumači onako kako njemu najviše odgovara. Većini je to doslovce “ubijanje” na treningu, guranje preko limita, otkaz u svakoj seriji. Jer to je jedini i pravi put. Uništiti se na svakom treningu, to je: “Go hard or go home”.

Nažalost, uslijed svega toga često smo svjedoci gdje pojedinci npr. u bench pressu guraju preveliku težinu. Istovremeno trening-partneru iskaču oči od bolova u leđima dok povlači šipku iznad prijatelja ne bi li ga spasio da ga ista ne poklopi. Tu je naravno i maksimum u mrtvom dizanju gdje kralježnica češće ima oblik elipse nego pravca dok se obara novi rekord jer naravno to je go hard or … 

Go hard or go home je kad ne možeš hodati nakon treninga nogu jer ti koljena moraju klecati i bar dva frenda te moraju nositi doma dok će roditelji divljati i braniti ti sve naredne aktivnosti jer to što radiš nije normalno. Ti naravno i dalje tvrdiš da je to OK jer tako svi tvoji frendovi rade, a gledao si i čitao o tome i na internetu.

Jedina mjera “kvalitetnog” treninga je količina znoja koju si ispustio tijekom treninga, mučnina u želucu (naravno bio si na granici povraćanja barem tri puta), bol u mišićima i opći umor.

Naravno da je potrebno periodički ići na maksimume, povećavati volumen i intenzitet treninga. U suprotnom dolazi do zamora CNS-a, pretreniranosti, uslijed neadekvatne prehrane i odmora, a čak i do pada imuniteta. Sve to je ono što nas vraća unatrag, a vjerujem da nikome nije prvotna zamisao kada kreće s treningom.

Moj “Go hard or go home”

I sam sam prošao gore navedeni “Go hard or go home”.  Mogu reći da mi je donio više štete nego koristi. Isprobao sam sve i jednu situaciju (valjda je to proces koji dobra većina nas mora proći). Danas imam sasvim drugačiji odnos prema ovoj izreci.

Go hard mi je kad sam okružen finom klopom i kad istoj toj kažem ne. Go hard mi je kad se ujutro probudim i nemam baš neku volju za spremanjem doručka, ali sam sebe natjeram da ga pripremim. Go hard mi je kad moram u pretrpani raspored ugurati trening i da u tome uspijem, da, sve mi je to go hardGo hard mi je pristup u životu, motivacija da budem čvrst i jak, ustrajan i predan u onom što radim i da – to što radim – napravim kako sam i planirao. Go hard mi je sav trud da ostvarim što bolju vezu između mozga i mišića koji treniram. Go hard mi je težnja da tehniku izvedem što pravilnije. Go hard mi je maksimalan fokus na treningu, a o go home uopće više i ne razmišljam.

Goran Juratović