Koliko trenninga tjedno?

koliko treninga tjedno

Pitanje koje se često postavlja. Koji bi bio optimalni broj treninga u jednom tjednu?

Sam odgovor na ovo pitanje nije ni malo jednostavan. Da bi mogli odgovoriti na ovo pitanje moramo znati neke osnovne podatke o potencijalnom vježbaču. Kako bi mu mogli dati kvalitetan odgovor moramo znati klijentov: zdrastveni status, dnevna fizička aktivnost, vrsta trenutnog zanimanja, dob, trenažno iskustvo, trenutno fizičko stanje, bračno stanje, broj djece.

To bi bile dobre smjernice na osnovu kojih bi mogli dati prijedlog za broj treninga u tjednu. Naime nije isto ako razgovaramo sa majkom dvoje djece čiji je muž privatnik koji skoro nikada nije kod kuće te su sve obaveze vezane uz djecu i dom uz njen redovan smjenski posao na njoj. I jednog studenta koji je smješten u domu i osim učenja nema nikakvih drugih obaveza. Isto tako ne možemo uspoređivati osobu koja obavlja težak fizički rad 8-10 sati dnevno sa nekim tko radi uredski posao.

Svjetski stručnjaci preporučuju 45 minuta fizičke aktivnosti dnevno (do nedavno je to bilo 30 minuta). Stoga ako je odlazak na trening jedina fizička aktivnost u danu onda bi pojedine osobe trebale trenirati svaki dan odnosno 7 dana u tjednu, dok za nekoga tko radi težak fizički posao 2 odlaska na trening mogu biti sasvim dovoljna.

Faktor vremena

Faktor vremena namjerno ne želim navoditi jer svatko može u danu naći sat vremena za vježbanje. Stvar je samo kako si posložimo prioritete. Na žalost neki ih prekasno poslože pa sami sebe stavljaju na prvo mjesto tek kada se suoče sa zdrastvenim problemima. Vjerujem da bi se svi trebali voditi mišlju da dok god mi funkcioniramo kako se spada da će i sve ostalo lakše funkcionirati, međutim, ako mi zakažemo staje jako puno toga. Nije pravo vrijeme za krenut sa vježbanjem kada smo prisiljeni na to već bi to trebali napraviti puno ranije i na taj način spriječiti neželjene situacije poput bolesti. Što redovitom tjelovježbom svakako možemo.

kolik treninga tjedno bi bilo optimalno

Koliko treninga tjedno bi onda bilo optimalno?

2 x tjedno početnici, osobe koje su imale dužu vremensku stanku od vježbanja (prvih mjesec dana, faza prilagodbe), osobe koje rade fizički teške poslove i fizički aktivne osobe

3 x tjedno osobe koje imaju laganu fizičku aktivnost, rekreativni vježbači

4 x tjedno osobe koje uz sjedalački posao imaju umjerenu dnevnu fizičku aktivnost (rad oko i u kući)

5 i više puta tjedno osobe koje nisu fizički aktivne kao i osobe koje sjede 10 i više sati dnevno

Koja vrsta treninga?

Kada govorim o treningu ne smatram da to mora biti trening sa opterećenjem (teretana) koji bi bilo svakako dobro uključiti barem dva puta tjedno. Uz njega bi svakako bilo dobro uvesti brzo hodanje, vožnju biciklom, rolanje, hakl s ekipom (bez onih završetaka uz klopu i cugu 🙂 ) Ono što je bitno je da svakodnevno budemo aktivni 45 – 60 minuta. U kontinuitetu bez prestanka te na taj način unaprijedimo svoj zdravstveni status i napravimo najviše za sebe.

Autor: Goran Juratović