Može li fizički rad nadomjestiti trening u teretani?

sdsdMože li fizički rad nadomjestiti trening u teretani?fsdfsdf

Može li fizički rad nadomjestiti trening u teretani?

Može li fizički rad nadomjestiti trening u teretani?

Objava: Može li fizički rad nadomjestiti trening u teretani?

Može li fizički rad nadomjestiti trening u teretani?


Često se može čuti pojedince kako tvrde da im ne treba teretana i trening. Da oni već imaju trening na poslu ili kod kuće. Izjave tipa:”Dođi ti meni u šumu pa ćemo vidjeti tko je bolji” ili “Volio bi te vidjeti na gradilištu” i sl. su već izlizane floskule koje se mogu svakodnevno čuti. No je li to doista tako?

Osoba koja redovito trenira po programu koji je napisan za njegove/njezine potrebe radi po pravilima struke. Tu su u obzir uzeti mnogi parametri. Od mobilnosti, fleksibilnosti, stupnja snage, utreniranosti, kondicijske izdržljivosti i sl. Ta osoba radi u određenom periodu striktno određen broj ponavljanja u striktnoj formi s ciljem povećanja hipertrofije, snage ili pak izdržljivosti. Nakon serije ponavljanja slijedi točno propisani odmor nakon čega slijedi naredna serija. U tom ritmu se odvija cijeli trenažni proces iz treninga u trening, tjedna u tjedan, mjeseca u mjesec. Cilj je stalna progresija i napredak. Programirani trening sadrži i odgovarajuće vrijeme za zagrijavanje kao i vrijeme za povećanje mobilnosti i fleksibilnosti.  Kada govorimo o dobro programiranom trenažnom procesu govorimo o poboljšanju zdravstvene slike pojedinca kao i o unapređenju njegovih osobnih ciljeva.

S druge strane imamo osobe koje rade teške fizičke poslove. Oni na žalost nisu ni blizu trenažnom procesu. Kod njih se ne razvija ravnomjerno lijeva i desna strana. U većini slučajeva dominantna strana prevladava u izvršavanju dnevnih poslova. To za posljedicu ima disbalans u tijelu koji pak dužim periodom dovodi do kronično lošeg stanja organizma. Tijelo nastoji kompenzirati te nedostatke svojim obrambenim mehanizmima. Naravno da nakon svakodnevnog posla i izlaganja tijela ovakvim naporima sve to dolazi na naplatu. Najčešće to nazivamo profesionalnom ozljedom i smatramo to sastavnim dijelom života.

Naravno da je takva stanja teško izbjeći, ali ono što možemo napraviti je uspješno ih prevenirati te ih ublažiti.

Tko je na kraju jači?


Ostao sam još dužan odgovor da li bi mogao raditi u šumi. Naravno da bi, naravno da ne kao netko kome je to svakodnevni posao ali svakako bi zbog treninga koji redovito provodim izdržao puno više i bolje nego netko tko uopće ne trenira i nije fizički aktivan. Uvjeren sam da bi isto tako bilo i da se uloge promijene.

Autor: Goran Juratović