TRI KOMPONENTE KOJE BI SVAKI PROGRAM TRENINGA TREBAO RAZVIJATI

sdsdTRI KOMPONENTE KOJE BI SVAKI PROGRAM TRENINGA TREBAO RAZVIJATIfsdfsdf

TRI KOMPONENTE KOJE BI SVAKI PROGRAM TRENINGA TREBAO RAZVIJATI

TRI KOMPONENTE KOJE BI SVAKI PROGRAM TRENINGA TREBAO RAZVIJATI

Objava: TRI KOMPONENTE KOJE BI SVAKI PROGRAM TRENINGA TREBAO RAZVIJATI

Zamisli situaciju

Zvoni telefon, zove te kum i moli te za pomoć. Naručio je 5 kubika zemlje koju treba prevesti u tačkama a njega je uhvatilo u leđima i ne može to nikako napraviti. Ti naravno kuma ne odbijaš, jer kum je ljudina kakve nema i on je uvijek tu za tebe, u krajnjem slučaju zato i jeste kumovi. Bez razmišljanja pristaješ i drugi dan stižeš u zakazano vrijeme. Prvo što ti pada u oči je hrpetina zemlje, zatim “brdašce” uz koje to treba izgurati pa tek onda kumovo veselo lice. Shvaćaš da će to biti pravi izazov jer si već sam sebi rekao da to moraš napraviti danas jer sutra već imaš druge obaveze. Kumu ne želiš ništa ostaviti jer do sutra njegova leđa sigurno neće biti bolje. Hvataš se posla i nakon tri sata si gotov. Dovezao si 76 tački, bacaš pogled na pametan sat koji bilježi cca 16 000 koraka što je nekih 10 – 12 km a ti se osjećaš kao da si upravo završio trening. Sam sebi se čudiš jer zadnji puta si ovako nešto radio prije pet šest godina i to nije nešto što ti je uobičajeno. U čemu je štos? Ja bi rekao u treningu na koji već duže vrijeme dolaziš redovito tri puta tjedno i na kojem razvijaš mobilnost, snagu i kondiciju.

Mobilnost, snaga i kondicija

MOBILNOST

Se definira kao sposobnost izvođenja nekog željenog pokreta. Nama je bitna iz razloga što nam omogućuje da svaku vježbu izvodimo pravilno te na taj način svedemo mogućnost ozljede na minimum. S obzirom na to da mnogi miješaju mobilnost i fleksibilnost, bilo bi dobro razjasniti da je fleksibilnost sposobnost mišića da se isteže (izduži) statički, dok se mobilnost odnosi na zglobove i njihov raspon pokreta. Dakle, to dvoje nije isto.

Također, treba spomenuti stabilnost. Svaki zglob na tijelu ima svoju ulogu. Neki zglobovi traže mobilnost i mogućnost da se pokreću na različite načine, dok neki traže stabilnost. Kada je odnos stabilnosti i mobilnosti loš, odnosno kada zglobovi koji trebaju biti stabilni postaju mobilni i obrnuto, dolazi do ozljeda, mišićnog disbalansa te nemogućnosti napretka.

ZAŠTO JE MOBILNOST BITNA?

Vježbe mobilnosti služe kao prevencija od ozljeda, omogućavaju nam bolju izvedbu vježbi, poboljšavaju raspon pokreta, sveukupno pozitivno utječu na naš trening i samu izvedbu te time osiguravaju veći napredak. Dobra stabilnost osigurava veću kontrolu pokreta i bolju ravnotežu.

SNAGA

Gledajući generalno, snaga je sposobnost tijela da savlada neku vanjsku silu u kojoj je snaga mišića veća naspram sile opterećenja. Produkt je mišićne jakosti i brzine pokreta. Topološki je dijelimo na snagu ruku i ramenog pojasa, snagu trupa i snagu nogu, a postoji nekoliko vrsta snage određenih prema intenzitetu (sila i brzina) i ekstenzitetu (broj ponavljanja ili dužina izvedbe).

Razlikujemo nekoliko vrsta snage:

 • maksimalna snaga – jakost
 • eksplozivna snaga – eksplozivnost
 • repetitivna snaga
 • statička snaga – izometrija

Snaga nije samo uključena tijekom neke vrste treninga, već je itekako bitna u obavljanju većine svakodnevnih životnih funkcija. Ako osjetite da postoje bilo kakva tjelesna ograničenja koja vam otežavaju život i osjećate da vam je smanjen kapacitet energije, vrijeme je da se pozabavite time i učinite nešto dobro za sebe.

KONDICIJA

ŠTO JE KONDICIJA?

Biti u kondiciji znači ‘biti dobrog zdravstvenog i fizičkog stanja’. Ali, ovakva definicija je veoma uska jer ‘biti u kondiciji’, ili ‘postići dobar nivo kondicije’ znači mnogo više. ‘Kondiciju’ čini osam osnovnih komponenti. Svaka od njih se može izmjeriti te se lako može pratiti njihov napredak putem ponovnog mjerenja.
Osam osnovnih komponenti se dijeli u dvije grupe. Četiri komponente su vezane za ZDRAVLJE, a četiri za SPORT / VJEŠTINE. Prvu grupu komponenti je neophodno imati do izvjesne mjere kako bi vodili zdrav i funkcionalan život, dok druge nisu neophodne u svakodnevnom životu, ali su korisne ukoliko se želi učestvovati u sportskim aktivnostima.

ZDRASTVENE KOMPONENTE KONDICIJE

 • kardiovaskularna kondicija – izdržljivost
 • sastav tijela – odnos tjelesne masnoće i ostalog tjelesnog tkiva
 • razgibanost – fleksibilnost
 • mišićna snaga

KOMPONENTE KONDICIJE VEZANE ZA SPORTOVE I VJEŠTINE

 • okretnost – mogućnost brze promjene pravca kretanja
 • ravnoteža i kooedinacija
 • brzina
 • snaga

Uz redovite treninge na kojima ćeš razvijati mobilnost, snagu i kondiciju ne moraš se brinuti ako ova situacija s kumom koju si na početku trebao zamisliti jednog dana postane stvarna. 🙂