VAGA KAO MJERNI INSTRUMENT

sdsdVAGA KAO MJERNI INSTRUMENTfsdfsdf

VAGA KAO MJERNI INSTRUMENT

VAGA KAO MJERNI INSTRUMENT

Objava: VAGA KAO MJERNI INSTRUMENT


Često sam svjedok prevelikog pridavanja važnosti ovoj metalnoj, digitalnoj napravi. Ona doslovce uništava volju za treningom i demotivira velik broj vježbača. Usudio bi se reći prvenstveno ženske populacije.

Vaga kao mjerni instrument nam u danom trenutku može prikazati ukupnu težinu našeg tijela. No nikako ne i sastav tijela odnosno omjer masnog/mišićnog tkiva, količine vode u tijelu, količinu mišićne mase itd.

Čak i moderne vage kojima se u zadnje vrijeme koristimo i koje mjere puno više od same težine ne moraju biti egzaktni pokazatelj našeg napretka. One u svakom slučaju jesu preciznije i daju nam određene podatke. Kod njih isto postoje odstupanja i različita očitovanja. Ako se mjerimo više puta dnevno sigurno ćemo dobiti i drugačije rezultate.

KAKO ONDA PRATITI NAPREDAK?


Najbolji pokazatelj napretka po meni je krojački metar te vlastiti odraz u ogledalu kao i konfekcijski broj. Osoba sa 60 kg može izgledati savršeno ako joj je tijelo zategnuto i ima lijepa izdužena mišićna vlakna. Ista ta osoba sa 60 kg može izgledati jako loše uslijed nedostatka mišića i opuštene muskulature.

Često mi se javljaju “nezadovoljne” klijentice s kojima radim i koje i dalje imaju xy kg i zbog toga su nezadovoljne. Međutim uslijed treninga i promjene prehrambenih navika smanjio se postotak potkožnog masnog tkiva, porasla je mišićna masa koja je teža kada bi gledali po volumenu i omjeru mast/mišić. To za posljedicu ima manji konfekcijski broj, bolji izgled i isti ili čak i veći broj na metalnom/digitalnom mjeraču kilograma.

Svakodnevno vaganje može za posljedicu imati više štete nego koristi. Ako ste već ovisnik o vagi onda pokušajte da to bude uvijek u isti dan i u isto vrijeme. Naravno ako su vam životne navike ustaljenje. Mjerenje ponedjeljkom ujutro nakon nedjeljne neaktivnosti i prejedanja kod rodbine sigurno neće dati iste brojke kao i ako je ta nedjelja provedena u raznim sportskim aktivnostima i uravnoteženoj prehrani. Dakle mnogo faktora može utjecati na promjenu brojeva na za mnoge jedinom pokazatelju napretka.

Toplo preporučam praćenje napretka pomoću krojačkog metra, ogledala i konfekcijskog broja. Brojke na metalno/digitalnom mjeraču neka nam samo budu usputni pokazatelj koji nas nikako ne bi trebao demotivirati u našim nastojanjima za postizanjem zadanih ciljeva.

Autor: Goran Juratović